HTML

Borfogyasztó

Minden, ami bor és ahhoz kapcsolódik!

Címkék

alkohol (1) alkoholfok (1) alu (1) andrás (1) balatonfüred (1) bor (6) borrégió (1) borvidék (1) budapest (1) csersav (1) cukor (1) definíció (1) desszert (1) doboz (1) drob (1) eger (1) egészség (1) eper (1) etyek (1) fájdalom (1) fiatal (1) fröccs (1) glicerin (1) hajós (1) leírás (1) lekvár (1) must (1) napi (1) összetevők (1) osztrák (1) pálinka (1) pannonhalma (1) rosé (1) sav (1) somló (1) sopron (1) szeged (1) szekszárd (1) tannin (1) terület (1) tokaj (1) Címkefelhő

Friss topikok

Archívum

Pár szó a borról

2011.08.06. 18:59 ToCsa

 Kezdésnek itt egy kis összefoglaló a borról:

 A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből, vagy mézből készülő, alkoholtartalmú ital, ami Mezopotámiából indult el világhódító útjára Európába és Afrikába majd a 16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és Új-Zélandra. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.

Miből áll a bor?:

- alkohol: Általában 8,5% és 14% között mozog, de léteznek ennél magasabb alkoholtartalommal is rendelkező borok. Viszont 16,5%-osnál magasabb alkoholtartalmú borokat hagyományos eljárással nem lehet készíteni, mert efelett elpusztulnak az élesztőgombák.

- cukor:  A mustban lévő cukor alakul át az erjedés során alkohollá, de ez az átalakulás soha nem tökéletes, ezért marad a borban cukor. Amiben több marad vissza, azok az édes borok, amiben kevesebb azok a szárazok (nem ennyire feket-fehér az átmenet, de ezt majd egy későbbi posztban elemzem). Természetesen ez a folyamat befolyásolható.

- savak:  Különféle szerves és szervetlen savak, amelynek túlnyomó részben borkősav. A borkősav mennyisége 1–5 g/l. A bor második legfontosabb sava az almasav. A szájban éles, húzós érzetet kelt. Mennyisége borban 0–8 g/l, ahol a 8 g/l kiugróan magas érték. Az éretlen szőlőben több, az érettben kevesebb az almasav. Minden vörösbor és néhány fehérbor esetében az almasav baktériumok hatására tejsavvá alakul. A tejsav vajhoz hasonló aromát kölcsönöz a bornak. Kevésbé éles ízű, mint az almasav, így a fenti átalakuláson átmenő borok puhábbak a szájban. A túlzott vagy nemkívánatos tejsavtartalom ugyanakkor borbetegséghez vezet. A szőlőben, természetes állapotában tehát tejsav nem, hanem csupán borkősav, almasav továbbá bizonyos mennyiségű citromsav található.

- csersav (a sokak által hallott tannin): A szőlő héjában, a fürt kocsányában és a szőlőmagban lévő vegyület. Jellegzetesen fanyar ízt ad a bornak. A kékszőlő héjon áztatása és erjesztése miatt sokkal nagyobb mértékben kerül be vörösborba, mint a fehérbe. A vörösbor készítésekor a kékszőlőből bogyózással eltávolítják a kocsányt, hogy ezzel is csökkentsék a bor csersavtartalmát. Alapvetően befolyásolja a bor ízét.

- glicerin: A cukor erjedése során keletkező szerves vegyület. A bor „testességét” befolyásolja.

- víz: Nem részletezném :)

Szólj hozzá!

Címkék: definíció glicerin bor leírás tannin cukor sav must összetevők alkoholfok csersav

A bejegyzés trackback címe:

https://borfogyaszto.blog.hu/api/trackback/id/tr703130409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása